Over muziekbonden en federaties

17 september 2013

Voor veel muzikanten is het maar een ondoorzichtig geheel: de structuur van bonden van muziekverenigingen en federaties van muziekbonden. Er is de laatste tijd nogal wat gaande in dat wereldje. Er wordt al jaren gewerkt aan een eenvoudigere structuur van bonden onder één landelijke muziekkoepel. 

De structuur van de muziekbonden en federaties in Nederland was altijd heel versnipperd. Van oudsher waren muziekverenigingen lid van een bond die meestal zowel een regionaal (vaak provinciaal) als een geloofskenmerk had. Zo was een katholieke vereniging in de regel lid van een provinciale katholieke bond maar bestond er binnen die provincie vaak nog een andere bond met weer een andere geloofsovertuiging. Om het nog complexer te maken waren die bonden vaak weer lid van een federatie met diezelfde geloofovertuiging. Natuurlijk waren er ook bonden voor niet geloofsgebonden verenigingen en die hadden ook weer hun eigen federatie. Heel vroeger ging je ook altijd op concours binnen je eigen bond en kwam je daar alleen “soortgenoten” tegen. Er bestonden 3 landelijke federaties.

Dat is natuurlijk allemaal niet meer van deze tijd. Wij zijn al jaren lid van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen, als ik het goed heb een fusieproduct van twee voorgangers. Die Brabantse bond was tot een paar jaar terug op zijn beurt weer lid van de FKM (Federatie Katholieke Muziekverenigingen). Het logo herkennen veel muzikanten nog wel van de concoursdiploma’s en jubileumspeldjes. Begin 2011 hebben twee christelijke bonden zich aangesloten bij de FKM en is zo de VNM (Verenigde Nederlandse Muziekverenigingen) ontstaan. Het geloofskenmerk is daarmee definitief verlaten. Tegelijk is de NFCM (Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden) opgeheven. Naast de VNM bestond nog de KNFM (Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen). Eerdere pogingen om in één keer tot één landelijke koepelorganisatie te komen mislukten omdat de KNFM een relatief dure organisatie in stand wilde houden. Als laatste stap word nu toch weer gewerkt aan een fusie tussen de twee zodat er uiteindelijk één landelijke koepel overblijft, werknaam: KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie). Uitgangspunt voor de nieuwe gezamenlijke begroting is daarbij het relatief lage contributieniveau van de VNM.

Uit de berichtgeving maken wij op dat deze fusie op koepelniveau ook weer leidt tot een herschikking binnen de onderliggende muziekbonden. Men streeft nu naar een provinciale indeling zonder de traditionele splitsing naar geloofsovertuiging. Al met al zal het er een stuk overzichtelijker en efficiënter van worden binnen het muziekbonden wereldje.

Waarom zijn wij eigenlijk lid van een bond en daarmee indirect ook van een federatie/koepel? De muziekbond kennen wij vooral als organisator van muziekwedstrijden (concoursen). De federatie/koepel behartigt de belangen van de bonden op een niveau-tje hoger. Zij hebben bijvoorbeeld voor de aangesloten muziekverenigingen heel gunstige afspraken gemaakt over de BUMA-afdrachten. Als we geen lid zouden zijn van bond en VNM zouden we een veelvoud aan BUMA-afdrachten per muzikant moeten betalen.

Wil je meer weten? Kijk op:

http://www.vnm-nederland.nl/vnm

http://www.brabantse-muziekbond.nl/Default.aspx?tabid=3658

 

Johan Slegers, september 2013