Opleidingsharmonie met Opleidingen United in Concert

15 april 2019

Het recept: mix de jeugd van drie regionale orkesten bij elkaar tot een harmonieus geheel. Voeg toe drie enthousiaste dirigenten die het geheel tot een gelegenheidsorkest smeden. Laat de muzikanten een aantal nummers uit de top 40 en filmmuziek kiezen. Laat hen tenslotte samen losgaan op hun instrument in een prachtige zaal.

Het resultaat: een heerlijke muzikale traktatie. Want zo was het afgelopen zondag 14 april. De Opleidingsharmonie van PHEV, onder leiding van Ralph Brummans, ging er met de opleidingsorkesten van Phileutonia Eindhoven en de Volharding uit Aalst eens goed voor zitten in de concertzaal van het gemeentehuis in Waalre. Voor de gelegenheid niet in de bekende blauwe blouses, maar allemaal mooi in het wit gekleed.

Na enkele weken apart repeteren op muziek uit bijvoorbeeld de films van Harry Potter en the Goblet of FireThe Rocken The Chronicles of Narnia, voegden de orkesten zich op zondagmorgen dan samen. Even wennen als je ineens naast andere muzikanten zit en de muziek toch anders klinkt. Maar al snel maakten de muzikanten verbinding en klonken de nummers steeds meer als een mooi samenspel.“Leuk deze samenwerkingsconcerten”, volgens een 12-jarige muzikant. “Ik speel nog niet zo lang saxofoon, maar mag bij de Harmonie al meespelen in het eigen Jeugdorkest. Zo doen we het samen en dat maakt het echt leuk. Zeker door deze uitstapjes als vandaag, heb ik alleen maar meer zin in mijn muziekles”.

Dat je als harmonieorkest prima moderne muziek kan maken, werd deze middag eens te meer duidelijk. “Ik had vooraf nooit gedacht dat ik Viva la Vida van Coldplay of Do I ever van Kensington zelf zou spelen op mijn klarinet, en nu doe ik het gewoon” vertelde een muzikant haar moeder enthousiast na het verdiende applaus aan het einde van het concert.