Opening Balkon op de Dommel

28 juni 2014

SON EN BREUGEL - Donderdag stond hij er weer: Ad van Etten, de voormalige gemeentesecretaris van Son en Breugel. Met de hem bekende flair opende hij op feestelijke wijze het Dommelbalkon in het Vroonhovenpark. Dit nieuwe prieel biedt een schitterend uitzicht over de Dommel en het erachter liggende groen.

Van Etten nam zijn toehoorders mee naar de vorige eeuw, 1999. Met de toenmalige burgemeester Urlings besprak hij de mogelijkheden van een opknapbeurt voor  het Vroonhovenpark, met daarin een PTT-huisje. “Het ging allemaal niet van leien dakje””, aldus Van Etten. “Met name dat PTT-huisje moest het heel vaak ontgelden. Mensen belden me vaak op met het advies dat ding zo snel mogelijk te slopen. En elke keer antwoordde ik dan: “Denk er nog eens over na.” Hier manifesteerde zich de beperkte macht van de gemeentesecretaris.” 

Dat huisje benam overigens wel het uitzicht op de Dommel. Kunstenaar Ben Raaijman slaagde erin de karakteristieke dakvorm van het huisje te behouden in het nieuwe bouwwerk, terwijl de blokkade verdween. Het werd een transparante creatie met een overkraging naar de Dommel. Het dak watert af op twee waterspuwers boven de Dommel, waardoor het water rechtstreeks in de rivier terechtkomt. De bazuinvorm ervan herinnert aan het eeuwfeest van Pro Honore et Virtute, de harmonie van Son en Breugel.

De opening zelf verliep niet helemaal vlekkeloos. De waterspuwers weigerden in eerste instantie hun werk te doen. De harmonie redde de situatie door daarna haar beste beentje voor te zetten en ‘hoog achter de toren te blazen’. (bron: ED)