Jeugd PHEV schittert met "Olympus"

25 maart 2019

Talentvolle jeugd Harmonie Pro Honore et Virtute overstijgt zichzelf met “Olympus”

Zondag 24 maart 2019 – Theater de Blauwe Kei, Veghel

Wat een geweldige avond. Zoveel talent en plezier bij zowel muzikanten en publiek”,klonk het na de tweede voorstelling van het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO) afgelopen zondag in Veghel. En inderdaad, na het succes van vorig jaar overtrof dit projectorkest met de uitvoering van het prachtige “El Olimpo de los Dios”van componist Oscar Navarro alle verwachtingen.

De muzikanten hadden er duidelijke zin in. De energie spetterde werkelijk van het podium af. Al het harde werken tijdens intensieve repetities leverde een prachtige uitvoering op. Veel tijd in de voorbereiding was er niet echt. Want meedoen aan een projectorkest is best uitdagend. Zeker om dit in te passen in je tijd voor school, sport, je eigen orkest en nog veel meer. “Ja het is druk, maar je krijgt er zo veel voor terug. We hebben echt enorm veel lol met elkaar gehad. Sommigen kende ik al van vorig jaar en ook nu heb ik er weer een aantal vrienden bij”, aldus een muzikant. “Ook heb ik weer veel geleerd tijdens de repetities en de uitvoering vanavond op zo’n groot podium. Best spannend om ook tussen leerlingen van het conservatorium te zitten, maar echt leuk. Ik ben zo blij dat ik mee heb gedaan”.

El Olimpo de los Dioses (Olympus, berg van de goden), is een suite bestaande uit 10 delen. Elke deel toegeschreven aan een van de Griekse goden, op muziek gezet door Oscar Navarro. Van de rustige tonen van Aphrodite (godin van de liefde), tot het vurige geweld van Ares en Athena als goden van de oorlog. Het mooie van dit stuk is dan ook dat alle secties en instrumenten in het orkest aan bod komen. Zowel in mooi samenspel, als in diverse solo’s. En wat is het dan mooi om te zien en te horen dat onze Sonse muzikanten zich prima kunnen meten in dit orkest. Of het nu om de ingetogen klarinettisten, hoornspelers of de fluitisten gaat, je de slagwerkers uit hun dak ziet gaan, de klanken van onze saxofonisten, trompet en hobo hoort, het is prachtig om te zien hoe onze jeugd enorm veel plezier beleefd in hun hobby. Een ware bevestiging ook van de kwaliteit van de Sonse Harmonie. Het bewijs dat een eigen opleiding garant staat om je hobby prachtig uit te oefenen en je de kansen krijgt om je verder te ontwikkelen op grotere podia.