Gezellig en feestelijk miniconcert in nieuwe uniformen

24 januari 2012

In een bomvolle zaal in het Vestzaktheater vierde harmonie Pro Honore et Virtute (PHEV) zaterdagavond 21 januari jl, zijn eeuwfeest. De feestvierders waren de percussiegroep, de harmonie en natuurlijk de vele trouwe sponsors en Vrienden van PHEV. Uiteraard waren de ereleden aanwezig. De avond opende met een nieuwe Jubileum Hymne van Mari van Gils waarna gastvrouw Carla van Loon het woord nam en de avond zonder poespas leidde. Natuurlijk zijn er bij een honderdjarige ook toespraken en voorzitter Hulsen sprak 'dat het wel handig is vanavond dat bij een honderdjarige de hermenie komt speule". Hij complimenteerde de dirigenten, de orkesten en sprak van een mooie toekomst met bijna 100 leerlingen in opleiding. "Wat een rijkdom voor ons en ons dorp". En natuurlijk werd er ruim aandacht besteed aan de gulle gevers van de nieuwe uniformen: de Bedrijfsvrienden voor Son en Breugel. Onder leiding van Nico Witlox (Decor Son) werd het geld bij elkaar gehaald om 85 nieuwe uniformen aan te schaffen. En die werden na de pauze voor het eerst getoond aan het publiek. "Het is een pak van ons hart" zei Hulsen.

Voor menig aanwezige zal het optreden van de percussiegroep een verrassing zijn geweest. Want zo bekend is de groep niet, maar met deze kwaliteit van optreden mogen ze best wat vaker te zien zijn! De percussionisten wisselden veelvuldig van instrument, lieten gevoelige nummers horen, maar zweepten de zaal ook op met de bekende Sabeldans. Tonproater Rob Verschuren kwam als "de Muzikant" vrolijkheid brengen. Hij kwam zijn 60-jarige lidmaatschap opzeggen en vertelde in zijn buut over alle grote namen van de harmonie: De families Toonen, van de Ven en van Beekveld. Na de pauze werden de oude pakken overgedragen aan de stichting Sun in Ghana. Oud-diaken van Son Ton Schepens nam met enkele hoogwaardigheidsbekleders uit Ghana de uniformen in ontvangst. Daarna lieten Thomasvaer (Ties van Gorp) en Pieternel (Ans Bergen) de rijke historie van de harmonie passeren. En dat deden ze knap in rijmvorm. En toen kwam dan eindelijk de harmonie met dirigent Martien Maas het podium op. En je voelde aan de zaal dat men hierop gewacht had. Het prijswinnende nummer van het concours 'Fleododrum' werd natuurlijk gespeeld en het orkest verraste met een medley van swingende Zuid-Amerikaanse nummers: "a Latin Treasure".

Toen was de koek nog steeds niet op. De bezoekers die haar nog niet hadden horen zingen tijdens Het Rabobank Groene Goud concert in december vorig jaar, kregen nu een herkansing. Madelein Maas zong het gevoelige Zweedse lied "Gabriella's song" op intense wijze en vol beleving. Het publiek reageerde met een langdurig applaus. En de manier waarop ze zich herpakte na een kleine 'kikker in de keel' liet zien dat deze 17-jarige meid een mooie toekomst voor de boeg heeft. Onder begeleiding van het orkest zong Aris Weel "onze voice of Son", een dankballade voor de harmonie. En hij deed dat op een subtiele en emotionele manier, want hij zag ook een stukje van zijn eigen loopbaan voorbijkomen. Aris is zijn carrière als zanger namelijk begonnen met de harmonie. Na zijn duet met Madelein speelde het orkest als slotnummer de tempovolle Florentiner mars. En daarna kwamen de dankwoordjes en de bloemen aan al die mensen die onder leiding van Bert van Boxtel al bijna twee jaar bezig zijn met deze avond. Wat een prachtige avond was het. Zo wil iedereen wel honderd worden!