Een dirigent praat met zijn lichaam, uit zijn baton komt geen geluid...

maandag 5 februari, 10:49

Een van de vele kenmerkende uitspraken van de Nederlandse topdirigent Alex Schilling. En wat heeft Pro Honore dat geweten afgelopen donderdag tijdens de repetitie van het Harmonieorkest. Een bijzondere avond waarop nu eens niet het orkest, maar drie dirigenten in opleiding geschoold werden. Op uitnodiging van vaste dirigent Johan Smeulders liet Alex Schillings hen in de praktijk ervaren hoe te repeteren met een voor hen nieuw orkest. De drie leerlingen van het Koninklijk conservatorium in Den Haag en het ArtEZ conservatorium in Zwolle, waar Schillings hoofdvakdocent directie is, moesten hierbij alles uit de kast halen. Vanuit de basis Dirigeren is niet het corrigeren van het negatieve, maar het waarderen van het positieve zette hij daarbij de toon van de avond. Zijn overtuiging dat je een orkest alleen kan laten groeien als je gelooft in de muzikanten en de kwaliteiten van het orkest, bracht hij over op zowel zijn leerlingen als de Harmonie. Mooi te zien hoe hij de ontwikkeling van zijn leerlingen verbind met de leden van het orkest. Maak van muziek een kunst en geen hobby, iedereen kan dat op zijn eigen professionele niveau. Een wijze les om jezelf te blijven ontwikkelen, met respect voor verschillen in drijfveren en kwaliteiten. Niet alleen voor de dirigenten in opleiding, maar zeker ook voor het Harmonieorkest dat zich momenteel intensief voorbereid op de optredens van dit jaar. Want ook nu staan weer unieke concerten op het programma. Samen met het Oranjecomité organiseert Pro Honore op Koningsnacht 26 april een groots openluchtconcert in het centrum van het dorp en de Harmonie werkt hard aan een eigen theatershow in het najaar van 2018.

Harmonie Pro Honore sluit 2017 muzikaal af

vrijdag 15 december, 15:29

 
Na een geweldig jaar met vele optredens van haar zeven muziekgezelschappen heeft Harmonie Pro Honore et Virtute dit weekend met maar liefst twee concerten het jaar 2017 muzikaal afgesloten. Want wat was het een prachtig jaar. Begonnen in februari met de prachtige aubade aan scheidend dirigint Martien Maas. Een jaar met ruimte voor nieuwe initiatieven; het Valentijnsconcert van de jeugdorkesten en de uitvoering van Maestro Son en Breugel 2017 met voor het eerst dirigent Johan Smeulders en zeven lokale toppers als Maestro. En onlangs het schitterende Jeugdpromsconcert Music in Blue, met maar liefts 4 orkesten van de Harmonie en zeven talentvolle zangers en zangeressen uit ons Son en Breugel. Genoeg om de ruim 400 man publiek in de Bongerd te laten genieten van een geweldige avond. Tel daarbij op het optreden tijdens de Paasmis, de optredens op straat met onder meer carnaval, Koningsdag en de Sinterklaasintocht, de zeer intensieve inzet van blaaskapel de Bloaskaken in de carnavalsperiode, de vele optredens van het seniorenorkest Sonore in de regio en de diverse kleinere optredens van de orkesten en je weet dat de Harmonie leeft als nooit te voren.
 
Traditiegetrouw dankt Pro Honore et Virtute aan het eind van elk jaar ons als bewoners van Son en Breugel met twee mooie concerten. Op vrijdagavond het besloten Grand Merci voor de vele Vrienden van de Harmonie, die het met hun financiële en morele steun mede mogelijk maken dat Harmonie Pro Honore dit allemaal kan doen. Op zaterdag gevolgd door het benefiet Dorpsconcert bestemd voor dagvoorziening de SteenUijl.
 
Beide avonden werden aangevangen door de Malletgroep. Slagwerkers die, onder leiding van dirigenten Patrick van de Heuvel en Marc Dufour, het publiek verrasten. Bekende moderne nummers als de Lord of the Dance, Oye Mi Canto, Wonderful days en Sky on fire klinken door de melodische klanken van slagwerkinstrumenten toch heel anders in de oren. Het publiek genoot er zichtbaar van.
 
Het vervolg was voor het Harmonieorkest onder leiding van Johan Smeulders. Een nieuwe dirigent, een nieuw repertoire. De keuze voor het thema “liefde” was duidelijk te merken aan de uitgevoerde nummers. Wat dacht u van This Land van Elton John, Beauty and the Beast en een toepasselijke medley uit de fim Titanic. Maar ook met het prachtige Legend of Amaterasu en Thinking of you (beiden gecomponeerd door Eric Swiggers) heeft Johan zijn visitekaartje als dirigent duidelijk afgegeven. Met nieuw elan, passend bij de Harmonie, heeft hij als snel met veel energie zijn stempel gezet op de muzikale uitvoering en ontwikkeling van de muzikanten.
 
Toch mocht hij hij stokje voor een nummer nog even afgeven. Als Maestro Son en Beugel 2017 sloot ook Kristel Pols Engels een bijzonder jaar op de bok af met haar “Second Waltz”. Kristel je hebt het nog steeds in de vingers. Komend jaar weer terug in de “ton”, wenst de Harmonie je veel succes.
 
Naast muziek was er de gelegenheid om enkele mensen in het zonnetje te zetten. Na ruim 24 jaar naam de heer Gerrit van Poppel afscheid als voorzitter van de stichting Vrienden van de Harmonie. In zijn toespraak bedankte hij de vele “Vrienden van het eerste uur”, die er nog steeds bij zijn en roemde hij terecht de jeugd van de Harmonie. Ook stelde zijn opvolger, de heer Jan van Hapert, zich voor met de wens om met het bestuur nog veel mooie dingen te mogen doen. Dat de Harmonie een club is om graag bij te horen en te groeien in de muziek werd duidelijk doordat ook 2 jubilarissen werden gehuldigd. Maaike Sanders-Schoor (basklarinet) en Barbara Luijcks-van Rooij (trompet en cornet) zetten zich al 25 jaar met veel plezier in bij Pro Honore. Natuurlijk als muzikant, maar zeker ook als vrijwilliger bij de vele concerten en evenementen. Tenslotte werd ook Frank van Mierlo als dirigent van de Opleidingsharmonie bedankt voor zijn inzet voor de jeugd na het plotseling overnemen van de bok begin dit jaar. In korte tijd zo’n prachtig Music in Blue samen neerzetten, een geweldige prestatie.
 
De keuze voor het goede doel tijdens het dorpsconcert dit jaar bleek een schot in de roos. Op zaterdagavond mochten de drijvende krachten achter dagvoorziening de SteenUijl, Simone en Ramon, maar liefst € 387,25 in ontvangst nemen voor hun belangrijke werk. Zeker omdat ook zij ervaren dat je met muziek de levensvreugde van mensen die getroffen worden door dementie enorm kan vergroten. Son en Breugel kan trots zijn op dit geweldige lokale initiatief. 
 
Op nu naar 2018 voor de Harmonie met twee prachtige evenementen in het vooruitzicht. Samen met het Oranjecomite organiseert Pro Honore op Koningsnacht 26 april een groots openluchtconcert in het centrum van het dorp en in het najaar staan plannen voor een theatershow in de steigers.
 
Maar al eerder kunnen we volop genieten. Zaterdag 16 dec treden de Bloaskaken samen met Vangrail op in de Zwaan. Op zondag 7 januari organiseert blaoskapel Wa’n Klank een nieuwjaarsconcert in Feestcafé de Bongerd. Ook de Opleidingsharmonie van Pro Honore is daarbij van de partij. Het concert start om 13.30 en de toegang is gratis. U bent van harte welkom.
 

Dorpsconcert

donderdag 23 november, 15:32

Uitwisselingsconcert Koninklijke Harmonie L'Union Bladel

zaterdag 21 oktober, 13:48

Zondag 22 okt nog geen plannen? Iedereen is van harte welkom tijdens dit prachtige uitwisselingsconcert in het Vestzaktheater. De entree voor dit dubbelconcert is gratis en u kunt genieten van 2 geweldige orkesten. Het Harmonieorkest van Harmonie Pro Honore ontmoet Koninklijke Harmonie L'Union uit Bladel. We zien u graag.

Rabobank Clubkas Campagne

zaterdag 7 oktober, 15:15

Music in Blue 2017

vrijdag 22 september, 14:24

Muzikale Flessenactie Jeugd Harmonie voor Music in Blue

vrijdag 22 september, 14:21

Om van hun Jeugdconcert een groot succes te maken, houden de deelnemende muzikanten op zaterdag 30 september een muzikale actie bij de supermarkten in Son en Breugel. Tussen 10.00 en 15.00 uur halen zij bij de ingang van de winkels uw statiegeldflessen op terwijl een deel van hen muziek maakt. De Jumbo, Albert Hein, Aldi, Emte en Plus ondersteunen dit initiatief heel graag. Zo maken ook zij het met onze jeugd samen mogelijk om er op zaterdag 25 november tijdens het concert in de Bongerd een geweldig feest van te maken.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om tijdens de actie entreekaarten te kopen voor € 7,50 per zitplaats op zaterdag 25 november vanaf 19.00 uur in de Bongerd. Nu zijn ze er nog!

Dus spaar uw statiegeldflessen op tot zaterdag 30 september, laat u verrassen door onze enthousiaste muzikanten en draag zo bij aan een prachtig concert voor Son en Breugel.

Meer informatie over het concert Music in Blue 2017 vind u hier.

Klapstoelenconcert

27 juni 2017, 07:36

Muzikaal succes voor leerlingen Harmonie Pro Honore

21 juni 2017, 19:11

Afgelopen zaterdag was een prachtige dag voor de leerlingen van onze Harmonie. 12 Leerlingen gingen op voor hun praktijkexamen en slaagden allemaal. Proficiat. Na de vele lessen van jullie docenten en thuis flink studeren, hebben jullie aangetoond je instrument machtig zijn op het niveau waarop je de lessen gevolgd hebt.
 
Wij feliciteren de volgende leerlingen met het diploma A op de instrumenten:
Trompet: Job van den Akker
Klarinet: Silke Vogels
Alt Saxofoon: Guusje Heijnsdijk en Thijs Vogels
 
En uiteraard ook de volgende leerlingen proficiat met hun B-diploma:
Dwarsfluit: Ina Meulendijks en Sanne Markgraaf
Klarinet: Amber van de Berkmortel, Laura Dolmans en Sophie Coolen
Trombone: Ron van Eijk
Hoorn: Nora Baas
Hobo: Quirine Heijmans
 
Dank ook aan onze docenten die met hun enthousiaste inzet de leerlingen niet alleen vaardig maken op hun instrument, maar ook de passie voor muziek bijbrengen; Mari van Gils (trompet), Monique Oosting (dwarsfluit), Willemijn van den Berg (hobo), Jaap van Wershoven (hoorn), Ben van den Biggelaar (trombone), Ellen Mulder (klarinet), en Mieke Wezenberg (saxofoon).
 
Naast deze prestaties, vierde nog een muzikant zaterdag een succes. Onze slagwerker van het Harmonieorkest Wouter Vogels behaalde bij de Nederlandse Kampioenschappen in het Limburgse Heel een derde prijs in zijn klasse. Prachtig Wouter. Na je titel Brabants Kampioen mag je ook dit mooie resultaat bij schrijven. Zoals je zelf zei “er zat nog meer in”, niet helemaal tevreden met de behaalde 84 punten. Daar ga je de komende tijd samen met je docent Patrick van den Heuvel dan ook vast hard aan werken. Daar komen weer mooie dingen uit.
 

Vaders muzikaal getrakteerd door de jeugd van onze Harmonie

21 juni 2017, 19:04

Een beetje vroeg was het wel afgelopen zondag in het Vestzaktheater. “We zijn extra vroeg opgestaan om papa eerst ontbijt op bed te brengen, maar daarna snel omkleden en mijn instrument pakken” vertelde een jonge muzikant enthousiast. “Ja en ook ik mag vandaag meespelen” zei zijn duidelijk trotse vader. 
 
Een mooi inititatief was het. Als dirigent van het Samenspeelorkest deed Freddie Louwers enige tijd geleden een oproep aan de vaders van onze jeugdige muzikanten. Velen van hen bespelen immers ook een instrument. Soms in een ander orkest van Pro Honore, maar vaak ook bij een andere muziekvereniging, band, of gelegenheidsensemble. Voor anderen was het alweer even geleden dat ze zelf actief muziek maakten. Hoe dan ook, de oproep werd beantwoord en na enkele gezamenlijke repetities was het zondag dan zover: een optreden van het Samenspeelorkest, voor de gelegenheid ook echt samen met vaders. En dat pakte prima uit. Met vertolkingen van o.a. enkele marsen, moderne muziek uit diverse Disney-films en nummers van Abba, sloten ze af met het toepasselijke nummer “Thank you for the Music.” Leuk om zo vader en zoon of dochter naast elkaar op het podium te zien spelen.
 
 
Maar er was meer te beleven bij dit concert. Ook de slagwerkers van de Leerlingpercussiegroep onder leiding van Patrick van de Heuvel en de Opleidingsharmonie met dirigent Frank van Mierlo trakteerden de vele bezoekers op een prachtige ochtend. Om er zeker van te zijn dat iedereen ook echt wakker was, sloegen de slagwerkers af. Met ritmische nummers, met nog exotischere namen zoals Rumba Tumba, Groover en Latin for All brachten ze de stemming er prima in.
 
Aan de Opleidingsharmonie de eer om dit Vaderdagconcert in stijl af te sluiten. De gespeelde nummers tonen met recht de veelzijdigheid van dit jeugdige orkest aan. Van een temperamentvolle Paso Doble, tot moderne popmuziek in de vorm van een medley van Adele in Concert tot een nummer van de band Chicago.
 
Het was een geslaagd Vaderdagconcert. Daarnaast ook een prima opmaat naar het grote Jeugd Promsconcert Music in Blue 2017 op 25 november van dit jaar in sporthal de Bongerd. Dan zullen o.a. deze orkesten samen met lokale artiesten voor u een geweldige show neerzetten. We zien er naar uit om u ook dan te ontmoeten. Voor meer info kunt u de website van Music in Blue bekijken.
 

Pages