Harmonie neemt afscheid van bevlogen dirigent Martien Maas

7 februari 2017

In een bomvol Vestzaktheater heeft Harmonie Pro Honore et Virtute vrijdagavond 3 februari afscheid genomen van dirigent Martien Maas. En wat een avond was dat. Wat aangekondigd was als een afscheidsconcert bleek veel meer te zijn dan dat. Een prachtige avond waarop PHEV Martien Maas eerde en dankte voor bijna 24 jaar dirigentschap en inzet voor de muziek.

Terwijl het Harmonieorkest een selectie speelde uit enkele hoogtepunten van de afgelopen 24 jaar, konden de familie Maas en het publiek genieten van vele bijzondere momenten. Zo waren er videoboodschappen van de dirigenten van de diverse muziekgezelschappen van Pro Honore. Ook bekende Nederlanders uit de muziekwereld zoals zangeres Karin Bloemen, Hoboist en vriend Sander Teepen, musicalster Brigitte Nijman en operazangeres Annelie Brinkhof droegen hun steentje bij om Martien met een video in het zonnetje te zetten.

Martien dirigeerde deze avond voor het laatst zijn Harmonieorkest van Son, en ondanks dat hij de regie de afgelopen 24 jaar het liefst zelf in handen heeft gehad, werd hij dit keer getrakteerd op enkele grote verrassingen. Zeker toen twee van zijn kinderen, samen met het Harmonieorkest optraden. Met zoon Matthijs op piano en dochter Maartje op viool brachten ook zij een obade aan Martien met een zelfgeschreven tekst op de melodie van “My Way”. Ook het gezongen nummer Gabrielle’s Song werd prachtig door Maartje vertolkt.

Met enthousiasme en enkele eigen anekdotes leidde presentator Hans Merks het publiek door de avond met als rode draad 24 jaar Martien Maas. Persoonlijke herinneringen werden ook gedeeld door erelid Ties van Gorp en collega-dirigent en voorbeeld Jan Cober. Ad Louwers kreeg de zaal stil met zijn prachtige voorgedragen gedicht als “Grand Merci” voor Martien Maas.

Na 24 jaar afscheid nemen doe je niet zomaar. Zeker niet als je zo veel betekent hebt voor Pro Honore. Met groot genoegen kende voorzitter Henk Vogels dan ook het erelidmaatschap toe aan Martien voor zijn grote verdienste als Maestro en muzikaal leider van Pro Honore et Virtute.

Het zal wennen zijn voor muzikanten en publiek. Het Harmonieorkest zonder Martien Maas. Maar in verwarring achter laten is er zeker niet bij. Nadat Martien zijn laatste nummer, de schitterende Maxima Mars gecomponeerd door zijn goede vriend Eric Swiggers, had gedirigeerd droeg hij de baton over aan zijn opvolger Johan Smeulders voor het slotstuk van de avond. Een bijzondere uitvoering op de melodie van ‘Ons Dorp”, gezongen door Aris Weel op een speciaal geschreven tekst van Ad van Etten. Als vertegenwoordigers van heel Son en Breugel die jarenlang genoten hebben van zijn optredens werd Martien ook door hen bedankt. Na het concert was het nog lang gezellig in het Vestzak. Zeker toen ook de Bloaskaken de stemming verhoogde. Ook Pro Honore et Virtute.

Voor iedereen die niet in de gelegenheid was om er die avnod bij te zijn, verzorgden de vrijwilligers van Son en Breugel TV een live uitzending van de avond. Ook nog terug te zien op hun website.

Martien verwoordde het op zijn avond zelf als volgt: “Mooi als je weg kan gaan alleen om reden dat het zo ooit is afgesproken.” En zo is het dan ook. Na 24 jaar zal Pro Honore verder gaan zonder Martien Maas. Met prachtige herinneringen samen en de blik vooruit naar weer nieuwe muzikale hoogtepunten. Een afscheid in Harmonie. Martien bedankt voor alles, het ga je goed!